Ga naar hoofdinhoud
+32(0)474 689 460 info@vredeswakeslangemark.be

VREDESWAKES LANGEMARK 2014-18

In de periode 2014-2018 zal de Eerste Wereldoorlog op tal van plaatsen – en niet het minst in de Westhoek – uitgebreid herdacht worden. Vier jaar lang zal Langemark-Poelkapelle dé plaats van afspraak zijn voor al wie wil waken en bidden om vrede. Vredesapostelen uit binnen- en buitenland zullen hun stem laten horen en in het bijzonder de jongeren aanmoedigen om actief aan vredesopbouw te doen.

De coördinerende stuurgroep legde de missie van ‘Vredeswakes Langemark 2014-18’ als volgt vast:

Missie

Naar aanleiding van de herdenking van de ‘Groote Oorlog’ worden vredeswakes opgezet inLangemark-Poelkapelle, dat tijdens de Eerste Wereldoorlog volledig verwoest werd. Vandaag rusten zowel Duitse als geallieerde soldaten in Langemark-Poelkapelse grond: daarom is de gemeente een uitgelezen plek om te ijveren voor vrede en verzoening.

‘Vredeswakes Langemark 2014-18’ is een initiatief van geëngageerde christenen die handelen in een geest van grote openheid. Die vertaalt zich onder meer in het betrekken van medestanders uit andere religies en levensbeschouwingen, én in de uitnodiging naar al wie om vrede bekommerd is, ongeacht haar of zijn achtergrond.

Van november 2014 tot november 2018 zijn er jaarlijks drie vredeswakes. Ze vinden plaats in de Langemarkse Sint-Pauluskerk die zich letterlijk en figuurlijk gastvrij open-stelt.

De vredeswakes brengen mensen samen die wakker willen blijven voor alles wat vrede bedreigt, die zorg willen dragen voor vrede. Er gaat bijzondere aandacht naar het aanspreken van jongeren.

Het begrip ‘vrede’ wordt in het kader van de vredeswakes niet enkel benaderd in de enge zin van ‘afwezigheid van oorlog’, maar evenzeer in betekenissen als waarheid en rechtvaardigheid, eerbied voor mensenrechten, naastenliefde, mededogen en verzoening.

Elke vredeswake vertrekt vanuit een specifieke invalshoek en wordt aantrekkelijk en eigentijds uitgewerkt in woord, beeld, getuigenis, verhaal, muziek, samenzang.

Op elke vredeswake komt ook een bijzondere gast uit binnen- of buitenland aan het woord.

 

Organisatie

Vredeswakes Langemark 2014-18 is een initiatief van het samenwerkingsverband tussen de volgende partners:

  • Pax Christi Vlaanderen
  • Centrum voor Vredesethiek KU Leuven
  • Netwerk Rechtvaardigheid en Vrede
  • IJD Jongerenpastoraal Vlaanderen
  • Bisdom Brugge
  • Federatie Sint-Paulus Langemark-Poelkapelle
  • Gemeentebestuur Langemark-Poelkapelle

Maken deel uit van de stuurgroep:

Jo Hanssens (Pax Christi Vlaanderen), Jan Vanden Berghe (Pax Christi Vlaanderen), Roger Burggraeve (Centrum voor Vredesethiek KU Leuven), Marcel Cloet (Netwerk Rechtvaardigheid en Vrede), Lotte Beernaert (IJD Brugge)

Paul Breyne (commissaris-generaal voor de herdenking van de Eerste Wereldoorlog in België), Jan Breyne (ere-secretaris stad Ieper), Filip Debruyne (vicaris bisdom Brugge)

Bart Demuynck (moderator federatie Sint-Paulus Langemark-Poelkapelle), Alain Wyffels (burgemeester Langemark-Poelkapelle), Lieven Vanbelleghem (schepen Langemark-Poelkapelle)

Sien Derdaele, Robert Missinne, Luc Descamps, Philip Van Eecke, Peter Peene (mede-initiatiefnemers lokale gemeenschap Langemark-Poelkapelle)

Contact

Peter Peene
Markt 15
B-8920 Langemark
+32(0)474 689 460
info@vredeswakeslangemark.be
www.vredeswakes.be / www.vredeswakeslangemark.be

 

Share
Back To Top