skip to Main Content
+32(0)474 689 460 info@vredeswakeslangemark.be

Wakkere vredesvrouwen in Langemark

Vrouwen spelen een cruciale rol als actoren voor vrede en samenlevingsopbouw en moeten in die rol erkend en versterkt worden: dat is de boodschap van de vijfde vredeswake in Langemark. Getuigenissen, muziek en dans en de nominatie van ‘vredesvrouwen’ zetten die boodschap kracht bij. Opvallende namen op de gastenlijst zijn onder meer Reinhilde Decleir, Darya Safai en Marie Bamutese.

Vrouwen komen vandaag nadrukkelijk in beeld als slachtoffers bij gewelddadige conflicten en oorlogen. Verkrachting en ander seksueel geweld worden systematisch als oorlogswapen ingezet. In vrouwen schuilt ook een uitzonderlijk talent – dat vaak onder de radar blijft – om families, gemeenschappen, samenlevingen te verbinden en van onderuit te versterken. Dat talent moet gevaloriseerd worden, zo vinden ook de Verenigde Naties die daartoe in 2000 de belangrijke ‘Resolutie 1325’ goedkeurden.

Vrouwenkracht is vredesmacht

Onder het motto ‘Vrouwenkracht is vredesmacht’ wordt sindsdien in ons land geijverd voor de toepassing van die resolutie. De vredeswake in Langemark versterkt die beweging. Vrouwen met ‘gewoon’ en ‘uitzonderlijk’ talent voor vredes- en samenlevingsopbouw doen hun verhaal. Marie Bamutese overleefde de ‘vergeten’ genocide op honderdduizenden Rwandese vluchtelingen. Vandaag geeft zij hen, samen met haar man Peter Verlinden, een stem. De jonge documentairemaakster Elien Spillebeen bracht het geweld in Oost-Congo in beeld, maar vooral ook de positieve kracht van vrouwen daar en hoe zij, ondanks alles, hun lot in handen nemen. Beide vrouwen doen ’s morgens uitgebreid hun verhaal, tijdens de vredeswake gaat Peter Verlinden in gesprek met hen.

Pittig

Een andere opmerkelijke gaste is Reinhilde Decleir, oprichtster, bezielster en regisseur van Tuttu Fratelli, een sociaal-artistieke werkplaats in het hart van Antwerpen. De Iraans-Belgische activiste Darya Safai is geen afstand of moeite teveel om op te komen voor het recht van Iraanse vrouwen om sportwedstrijden bij te wonen. Ze liet fel van zich horen toen een Anderlechtspeler onlangs een tribunefoto op facebook plaatste waar de vrouwen uit het publiek ‘weggegomd’ waren. Het engagement van beide vrouwen toont waar ‘vrouwenkracht’ toe in staat is.

De vredeswake belooft nog meer ‘pittige’ momenten. Daarvoor zorgen de zangeressen van Belladonna die met veel overtuiging zingen waar het op staat. Choreografe Joke Quaghebeur en haar Dansstudjoke zorgen dan weer voor vredes‘beweging’. En de jonge cartooniste Lise Vanlerberghe stuurt tussendoor af en toe een knipoog op het publiek af.

Een warme vredesboodschap brengt vredesvrouw en meter van Wakker voor Vrede Jennie Vanlerberghe. Zij zal in naam van Wakker voor Vrede een reeks nieuwe – bekende en minder bekende – vredesvrouwen nomineren.

Pop-up-ereperk

Voorafgaand aan de vredeswake is er om 11.45 u. een speciaal eerbetoon aan alle oorlogsvrouwen van 100 jaar geleden tot vandaag. Vrouwen nemen in oorlogstijd taken op, aan het thuisfront of nabij het strijdgewoel. Zelden echter worden zij bij herdenkingen genoemd of geëerd. Wakker voor Vrede wil hen, 100 jaar na WOI, de eer bewijzen die hen toekomt. Dat gebeurt met poëzie en muziek op een pop-up-ereperk naast de Duitse begraafplaats in Langemark. Het ereperk – een kunstzinnige installatie met 100 fotolijsten zonder foto – zal twee weken opgesteld blijven.

Praktisch

> om 10 u. in OC Den Tap, Klerkenstraat 37: keuzeprogramma – film ‘Backup Butembo’ over geweld vs. vrouwenkracht in Oost-Congo, met toelichting en bespreking door Elien Spillebeen; getuigenis en gesprek over de ‘vergeten’ Rwandese genocide door Marie Bamutese en Peter Verlinden; vooraf inschrijven: info@vredeswakeslangemark.be of 0474 689 460

  • om 11.45 u. op het pop-up-ereperk naast de Duitse begraafplaats: eerbetoon aan alle oorlogsvrouwen
  • om 12.30 u. in OC Den Tap: pick-nick & vredescafé
  • om 15 u. in de Sint-Pauluskerk: vredeswake ‘Vrouwenkracht is vredesmacht’ (sing-in vanaf 14.30 u.; einde voorzien om 16.30 u.)
  • vanaf 16.30 u. in OC Den Tap: vredescafé en gelegenheid tot ontmoeting in OC Den Tap

Alle activiteiten zijn gratis toegankelijk en staan open voor iedereen. Enkel voor het keuzeprogramma om 10 u. is inschrijven aanbevolen.

Voor de ‘vrouwenkracht-dag’ kan Wakker voor Vrede rekenen op de medewerking van de Vrouwenraad en van Moeders voor Vrede.

Meer informatie is te vinden op www.wakkervoorvrede.be. Wie dat wenst, kan daar ook intekenen op de nieuwsbrief. Contact: info@vredeswakeslangemark.be, 0474 689 460.

Share
Back To Top