skip to Main Content
+32(0)474 689 460 info@vredeswakeslangemark.be

getuigenis Manu Van Hecke

manu.van.hecke2MANU VAN HECKE is abt van de Sint-Sixtusabdij van Westvleteren. Hij getuigt hoe Jezus hem leert om de ander in het centrum van zijn leven te plaatsen en zo te bouwen aan vrede.

JEZUS LEERT ME MUREN AF TE BREKEN EN BRUGGEN TE BOUWEN

Godsdienst, onze christelijke levenswijze gaat niet over ‘iets’, over voorschriften en regels, maar wezenlijk over Iemand. Iemand, over wie we in de brief aan de Efeziërs leze: Hij is onze vrede, Hij die de twee werelden één gemaakt heeft en de scheidsmuur heeft neergehaald. Iemand die nù als de Levende met ons de weg door het leven gaat. En Hij – Jezus Christus – is het die me telkens aanzet om elke scheidsmuur, die ik opbouw – als ik me gekwetst weet, als ik me wil beveiligen en opsluit in mezelf – neer te halen. Hij leert me muren af te breken; Hij leert me bruggen te bouwen naar elke mens, hoe anders, hoe vreemd, hoe ver af ook. Hij, die geheel en al een mens voor anderen was, nodigt me uit om mijn ego achter te laten, om niet langer de anderen rond mij te laten cirkelen, om de ander in het centrum van mijn leven te plaatsen. En dan pas wordt vrede geboren. Misschien wordt die ommekeer (want dat is het telkens weer!) nog het duidelijkst in Jezus’ uitnodiging ‘onze vijanden lief te hebben’. Dat kan geen mens uit zichzelf. Die liefde moet van elders komen, die moeten we ontvangen. Mag ik het zo zeggen: als wij dat toelaten, doet Hij het in ons! Hij is onze vrede en Hij is in staat elke andere lief te hebben. Vrede wordt geboren als er aanvaarding is en Jezus leert het me dag aan dag: mezelf aanvaarden met mijn schone en scheve kant én de ander aanvaarden zoals hij / zij is, en niet zoals hij / zij zou moeten zijn of kunnen zijn. Nogmaals, Jezus – een mens voor anderen – opent voor mij de weg naar de ander en spoort er me telkens weer toe aan om die weg te gaan.

Share

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top