Op een druk bijgewoonde persconferentie werd het project Vredeswakes Langemark 2014-18 op woensdag 7 november ’12 voorgesteld. Meters Jeanne Devos en Jennie Vanlerberghe en peter Willem Vermandere kwamen de organisatie een hart onder de riem steken. Hun getuigenis liet een diepe indruk na.

In het gemeentehuis van Langemark-Poelkapelle verzamelden op woensdag 7 november pers en genodigden voor de voorstelling van Vredeswakes Langemark 2014-18. Coördinator Peter Peene gaf tekst en uitleg bij het waarom, wat en wie van het project. Daarna kwamen Jeanne Devos en Jennie Vanlerberghe aan het woord, en Willem Vermandere. Ze toonden zich fiere meters en peter, en brachten een kort maar indrukwekkend getuigenis.

Jeanne Devos verwees naar haar werk in India, waar ze huispersoneel hun menselijke waardigheid doet terugvinden. ‘Niets is onmogelijk, als we het samendoen,’ is haar devies, en dat gaf ze meteen ook de organisatoren van de Vredeswakes als aanmoediging mee.

‘Moeder voor Vrede’ Jennie Vanlerberghe, net terug uit Afghanistan, getuigde over hoe vrouwen daar op verschrikkelijke wijze vernederd en miskend worden. Maar in vrouwen schuilt ook een ongelooflijke kracht en die kracht moet versterkt worden, aldus nog de gedreven meter.

“Hoe kan ik anders spreken dan zingend,” sloot Willem Vermandere af. Hij bracht een lied over moslims, omgekomen tijdens de Eerste Wereldoorlog en begraven op het kerkhof van Vleteren. “Ge kunt niet in de Westhoek wonen en daar niet van zingen. Ge kunt daar NIET NIET van zingen. Dat wil zeggen dat ge daar MOET van zingen.”

[dopwgg id=”1″]