Dit najaar vindt in Parijs een belangrijke klimaattop plaats. Hij wordt ‘cruciaal’ genoemd in de strijd tegen de opwarming van de aarde. Van onze politici verwachten we moedige keuzes die de toekomst van de aarde veilig stellen. Om hen te overtuigen, moeten we ook zelf het roer van onze levensstijl durven omgooien. Dat is ook de boodschap van de derde vredeswake in Langemark op zondag 31 mei. Die wordt vertolkt door o.m. Low Impact Man Steven Vromman, de Iraanse vredesactivist Shahriar Khateri en het solidariteitskoor Solied.

De Langemarkse vredeswakes worden stilaan een begrip. Op zondag 1 maart verzamelden 850 mensen rond het thema ‘armoede’. Ze stuurden een duidelijk signaal aan de regering Michel: wij nemen geen vrede met armoede! Ook op 31 mei zal een politieke boodschap klinken: in de aanloop naar de klimaattop in Parijs begin december, sluit de vredeswake zich aan bij de actie ‘Het klimaat verandert ook mij’ van Ecokerk.

Positieve boodschap

Meer en meer groeit wereldwijd het besef dat de milieu- en klimaatcrisis een kritieke grens nadert. Dat besef groeit vooral ‘aan de basis’, wat zich vertaalt in tal van nieuwe en creatieve initiatieven, genre voedselteams, Repair Café’s, geefpleinen… Dat die op termijn het verschil kunnen maken, daar is Steven Vromman vast van overtuigd. De ‘Low Impact Man’ komt dus in Langemark zeker niet klagen, maar brengt een hoopvolle boodschap en roept op tot actie.

Een andere bijzondere gast op de vredeswake is de Iraanse dokter Shahriar Khateri. Momenteel is hij verbonden aan het OPCW (Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons) in Den Haag. De VN-organisatie ter bestrijding van chemische wapens won in 2013 de Nobelprijs voor de Vrede. Khateri was als dokter betrokken bij de behandeling van slachtoffers van mosterdgas tijdens de Iraaks-Iraanse oorlog. Als mede-stichter van het Vredesmuseum in Teheran, zet hij zich actief in voor duurzame vrede. Hij legt verbanden tussen chemische oorlogsvoering en de zorg voor mens en milieu.

Verbondenheid

‘Zorg voor de aarde’ komt tijdens de vredeswake ook in zijn spirituele dimensie aan bod. Tal van tradities en culturen hechten veel waarde aan de verbondenheid tussen de mens en de aarde. Het herstel van die verbondenheid kan leiden tot een nieuw en duurzaam evenwicht. In woord en beeld zal dat inzicht vertolkt worden. Ook in muziek en zang. Daarvoor zorgt het solidariteitskoor Solied uit Brugge.

Praktisch

  • De vredeswake ‘Mijn zorg voor de aarde: kiem van vrede’ vindt plaats op zondag 31 mei 2015 om 15 u. in de Sint-Pauluskerk in Langemark (sing-in vanaf 14.30 u.; einde voorzien om 16.15 u.). De toegang is gratis.
  • Voor kinderen tot 12 jaar is er gratis opvang door professionele begeleiders in het gebouw van de Buitenschoolse Kinderopvang, vlakbij OC Den Tap.
  • Na de wake is er gelegenheid tot ontmoeting: bij mooi weer op het grasplein nabij de kerk, zoniet in OC Den Tap, Klerkenstraat 37.

Meer informatie is te vinden op www.vredeswakes.be. Wie dat wenst, kan daar ook intekenen op de nieuwsbrief. Contact: info@vredeswakeslangemark.be, 0474/689.460.