skip to Main Content
+32(0)474 689 460 info@vredeswakeslangemark.be
Voedselbedeling Smeedt Banden

Voedselbedeling smeedt banden

We zijn een jaar verder en ondertussen is het alweer bijna Kerstmis, het feest van de vrede.

In het gezin van Elisabeth gaat alles zijn gewone gangetje. Het gaat goed met de kinderen, het werk, de school. Maar het gemis van de vermiste kinderen in het thuisland blijft zwaar. Oorlog slaat diepe wonden.

Tijdens de wekelijkse voedselbedeling ontmoeten wij veel mensen die gevlucht zijn voor oorlog en geweld. Naast de vele Vlamingen in armoede krijgen ook zij bij ons een warm onthaal en probeert onze ploeg vrijwilligers een bijdrage te leveren om deze mensen in nood te helpen.

Op woensdag en vrijdag heerst er een drukke bedrijvigheid in onze lokalen. Op deze voormiddagen wordt door vzw Op ’t Spoor  de voedselbedeling voor de kansarmen van Groot-Ieper en de ruime omgeving (Langemark-Poelkapelle, Zonnebeke, Heuvelland) voorbereid.  Elke vrijdagnamiddag komen er immers een 100-tal klanten (= gezinnen) die met een mooie voorraad voedsel naar huis terug gaan. Als hoofdverantwoordelijke  en vrijwilliger probeer ik samen met Albert en een  35-tal vrijwillige medewerkers alles in goede banen te leiden.

Om te kunnen genieten van de voedselbedeling moet je in het bezit zijn van een attest van het OCMW.  Vluchtelingen (35% – 40 nationaliteiten), ex-gevangenen, veel alleenstaanden  met of zonder kinderen, personen met  een  leefloon of in schuldbemiddeling,  jonge en minder jonge mensen komen in aanmerking voor een attest.  Sommigen komen reeds jarenlang omdat ze niet uit de miserie geraken, anderen komen maar een kortere periode omdat ze ondertussen (weer) aan het werk zijn. Voor onze Vlaamse klanten zijn het OCMW en de voedselbedeling een laatste vangnet. Voor vluchtelingen zijn dit de eerste opstapjes naar hopelijk een beter leven. Nederlands leren, een opleiding volgen en een kans krijgen op de arbeidsmarkt zijn cruciaal.

Om de 14 dagen kunnen de kansarmen in Op ’t Spoor tegen betaling van  € 2,00 voedselbonnetjes kopen. Er wordt rekening gehouden met de grootte van het gezin. In ruil voor de bonnetjes kunnen de klanten een aantal artikelen zelf kiezen. Verder kunnen ze groenten, fruit, aardappelen, eieren, melk, zuivelproducten, brood, vlees, vis… aanschaffen.

De groenten en het fruit worden deels aangekocht en komen deels van de Voedselbank Kuurne. Ook vele andere producten worden wekelijks afgehaald in Kuurne.  Een voorraad melk, bloem, suiker, couscous, confituur, conserven zoals sardienen, groenten … wordt geleverd vanuit de EU. De leveringen door de EU staan onder een streng stockbeheer. Er zijn ook regelmatig controles door de FOD Voedselveiligheid. Daarnaast zijn er schenkingen door Delhaize, De Spar, De Trog, Carrefour en heel wat kleinhandelaren. Kuisproducten en zepen zijn een schenking van MC Bride.  Financiële steun komt o.a. van ‘De Lions’ en ‘Rotary’.

De klanten van Op ’t Spoor kunnen in het sociaal winkeltje ook aankopen doen. Tegen een democratisch prijsje kunnen ze koffie, thee, olie, schoolgerief…… aankopen.

Naast de voedselbedeling biedt Op ’t Spoor kook-en naaicursussen aan. Vele mensen in armoede kunnen niet koken of bezitten het nodige materiaal niet. Er worden eenvoudige gerechtjes aangeleerd.  Tijdens de naailessen worden herstellingen uitgevoerd of wordt  met een leuk stofje een kledingstuk  gecreëerd.

Nieuw is de pamperbank.  Gezinnen met jonge kinderen  kunnen maandelijks een klein voorraadje pampers  verkrijgen. Overschotten van pampers kunnen afgegeven worden in enkele apotheken, scholen, Jan Ypermanziekenhuis,  Auris, bibliotheek…  en komen zo terecht in Op ’t Spoor.

In Op ’t Spoor wordt met veel enthousiasme  gewerkt om het leed van anderen wat draaglijker te maken. De hongerigen spijzen, het blijft actueel. En er samen werk van maken smeedt sterke en kleurrijke banden.

Meer info vind je op www.voedselbedelingieper.be

Katrien Durnez.

Share
Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top