skip to Main Content
+32(0)474 689 460 info@vredeswakeslangemark.be
02. WIJ-ZIJ: POLARISATIE ALS BEDREIGING EN VERRIJKING – Lezing En Gesprek Met Christophe Busch

02. WIJ-ZIJ: POLARISATIE ALS BEDREIGING EN VERRIJKING – lezing en gesprek met Christophe Busch

Word jij ook in een razendsnel tempo geconfronteerd met conflicten? Sociale media en politiek staan bol van soms grove uitspraken, gevoed door angst, boosheid, onwetendheid, passie. Vluchtelingen, de verkiezing van een president… iedereen ventileert wel eens een vurige mening. Soms leidt dit tot polarisatie. Dan zien we de ‘de ander’ niet meer als gesprekspartner, maar als  tegenstander, zelfs vijand.

Wij-zij denken beschadigt. Het vreet aan de sociale stabiliteit en het maatschappelijk weefsel in onze steden en buurten. Dat merk je bij sociale of interetnische polarisatie. De samenleving delen we dan op in groepen: zij die erbij horen en zij die anders zijn, goed en slecht, superieur en minderwaardig. Herinner je de Holocaust of de genocide in Rwanda.

Wij-zij denken hoeft niet altijd problematisch te zijn. Radicale ideeën en een zekere politieke polarisatie zijn essentieel. Politiek zonder polen bestaat niet (tenzij in een dictatuur). Botsende meningen dagen uit om na te denken over het status quo en vaak leidt dit tot constructieve verandering. Zo de strijd voor vrouwenstemrecht. Indertijd onderwerp van hevige politieke debatten, vandaag de normaalste zaak.

CHRISTOPHE BUSCH leert ons hoe we polarisatie een positieve wending kunnen geven. Hij is directeur van de Kazerne Dossin in Mechelen, een doorgangskamp voor Joden en zigeuners in WO II, nu een museum rond herinneringseducatie en mensenrechten.

Datum/Tijd
04/11/2018
om 10:30 - 12:30

Inschrijven

Dit evenement is volzet.

Categorieën


Share
Back To Top