De 10de vredeswake van Wakker voor Vrede op zondag 5 november 2017 heeft als thema ‘mensenrechten’. In het kader van die wake, zet Wakker voor Vrede, samen met Amnesty International, een grote solidariteitsactie op voor de Egyptische mensenrechtenactiviste Azza Soliman.

WIE IS AZZA SOLIMAN?

Elke dag riskeert Azza Soliman haar eigen veiligheid en vrijheid door houvast te bieden aan misbruikte slachtoffers in Egypte.

Azza is een advocate die opkomt voor vrouwelijke slachtoffers van huiselijk geweld, willekeurige gevangenschap, marteling en verkrachting. Ze is medeoprichtster van twee organisaties: het Centre for Egyptian Women’s legal Assistance en Lawyers for Justice and Peace. Beide organisaties verzorgen legale bijstand en praktische hulp (o.a. lees- en schrijflessen) aan vrouwen die in armoede leven en/of misbruikt zijn.

Azza is vaak het doelwit van smaadcampagnes en wordt door de overheid afgeschilderd als een spion en een bedreiging voor de nationale veiligheid.

Zaak 173, die verschillende mensenrechtenverdedigers, onder wie Azza, beschuldigt, zou ervoor kunnen zorgen dat een groot deel van hen levenslang opgesloten wordt.

Op 7 december 2016 werd Azza gearresteerd en urenlang ondervraagd. Er lopen drie klachten tegen haar. Ze wordt beschuldigd van laster door de Egyptische staat. Egypte ontkent namelijk dat er vrouwen verkracht worden binnen haar grenzen. Sinds november 2016 vaardigde een onderzoeksrechter een reisverbod tegen haar uit. Hij liet ook haar rekeningen bevriezen. Bij veroordeling zou Azza tot 15 jaar celstraf kunnen krijgen.

HOE WILLEN WE AZZA HELPEN?

  1. 7500 brieven aan de Egyptische president

Tegen 5 november zoeken we 7500 mensen die een brief, gericht aan de Egyptische president, willen ondertekenen. In die brief wordt gevraagd alle aanklachten tegen Azza te laten vallen, zodat zij haar mensenrechtenwerk in alle vrijheid verder kan zetten.

WAT JIJ CONCREET KAN DOEN: voer actie voor Azza in je familie, je buurt, je school, je bedrijf, je vereniging, je sportclub… DAT KAN HEEL EENVOUDIG: bestel folders met voorgedrukte brieven (via peene.peter@skynet.be of bel 0474 689 460) en vraag mensen om een brief te ondertekenen. Bezorg de ondertekende brieven, liefst tegen 5 november, aan Wakker voor Vrede, Markt 15, 8920 Langemark. Je mag ze ook meebrengen naar de vredeswake op 5 november! ELKE BRIEF TELT!

Je kan ook online een petitie tekenen: https://www.amnesty-international.be/azza-soliman

  1. Stuur Azza een solidariteitskaart

Haal je mooiste kaartje uit de kast en schrijf een boodschap om Azza te steunen – best in het Engels, in het Arabisch mag ook! Stuur je kaartje op naar:

Azza Soliman
19A Oboor appartments
Salah Salem, Masr el-Gedida
Cario, Egypt

 

DEEL OOK JOUW MENSENRECHTENVERHAAL!

Niet alleen in Egypte, maar ook bij ons zijn er mensen die, vaak ver weg van de schijnwerpers, opkomen voor mensenrechten; ‘kleine helden’ die, soms in heel eenvoudige daden van medemenselijkheid, ervoor zorgen dat elke mens tot zijn recht komt. Op deze website en op onze facebookpagina willen we die verhalen delen. Daarom deze oproep: stuur ons het verhaal van jouw ‘kleine held’! Het hoeft geen roman te zijn, in enkele zinnen kun je vaak al veel vertellen. Wij zorgen dat de verhalen gelezen worden…

Aan welke verhalen denken we? Enkele voorbeelden…

▪ Hoe een leerkracht er alles aan doet om een kind uit een kwetsbaar gezin alle kansen te geven…

▪ Hoe een alleenstaande bejaarde elke dag een kort bezoekje krijgt van haar buurman…

▪ Hoe een jobstudente het opneemt voor een allochtone collega die racistische opmerkingen krijgt…

Stuur je verhaal naar peene.peter@skynet.be. Wij zorgen voor de megafoon!